Consortium: ROC Midden Nederland, Hogeschool Utrecht, Universiteit Utrecht, Bloemendal Bouw, Van Dorp Installatietechniek, Stedin, ROM Utrecht Region en Technologieraad Regio Utrecht

Looptijd: 2024 – 2028

In het Transitielab leert de regio Utrecht van ervaringen met het ontwikkelen en geven van maatwerkonderwijs voor bedrijven. Die ervaringen worden opgedaan in tien projecten [link] die worden aangepakt met een bepaalde werkwijze [link].

Voor het uitwisselen van ervaringen en kennis zijn er twee typen bijeenkomsten.

Bijeenkomsten voor kennisdeling

Elke 6-8 weken komen bijeen: projectleider Transitielab, projectleiders en coördinatoren projecten, vertegenwoordigers werkgevers, projectleiders Professionaliseringslab [link] en eventueel uit te nodigen experts/stakeholders. Zij delen de opbrengsten van de projecten. Het gaat daarbij om de verdieping van de vraagarticulatie, ervaring met het uitgevoerde maatwerkonderwijs, de professionalisering van de onderwijsinstellingen én de mogelijkheden om het maatwerkonderwijs breder toe te passen. De opbrengsten en conclusies worden vastgelegd. Waar mogelijk worden nieuwe partners betrokken en ervaringen met hen gedeeld.

Miniconferenties

Twee keer per jaar wordt een miniconferentie georganiseerd voor een brede groep van consortiumpartners en andere betrokkenen en geïnteresseerden. Daarin worden de opbrengsten van de projecten besproken en wordt verkend of deze gebruikt kunnen worden door andere organisaties en voor andere vraagstukken. Dit vormt weer input voor nieuwe projecten.

Open netwerk

Het Transitielab is een open netwerk waar andere bedrijven en onderwijsinstellingen zich bij kunnen aansluiten. Het consortium houdt de ontwikkeling, toepassing en verbreding van maatwerkonderwijs voor transities in beweging. Dit moet leiden tot een duurzame werkwijze die ook te gebruiken is voor andere sectoren, zoals de zorg, de ICT en het onderwijs.